vineri, 6 mai 2011
ADIO CLASA a V-a
SUNT FOARTE FERICITA CA SE TERMINA SCOALA SI LUAM VACANTA DE 3 LUNI,DAR SUNT SI TRISTA PENTRU CA CRED CA MA VOI PLICTISI .
miercuri, 30 martie 2011
TOM AND JERRY
Tom și Jerry este o serie desene animate, care prezintă o pereche de dușmani, o pisică de casă și un șoricel. În numeroase episoade Tom Motanul încearcă să-l captureze pe Jerry Șoarecele colocatarul său nedorit, creând haos și dezastru. În anumite episoade Tom încearcă sa mănânce păsări, pești sau alți șoareci, însă niciodată pe Jerry sau pe Tuffy. Unele dintre motivele care duc la război sunt: sabotarea planurilor lui Tom de către abilul său inamic, consumarea alimentelor de către Jerry pe care Tom ar fi trebuit să le păzească, răzbunarea, un motan rival, o femelă sau doar din plăcerea unuia dintre cei doi inamici. Tom reușește rar să-l prindă pe Jerry, doar atunci când șoricelul ajută alte victime ale lui Tom. Destul de interesant, la începutul episoadelor din "era Hanna-Barbera" lângă titlu apar chipurile lui Tom și a lui Jerry zâmbind unul la altul, ceea ce este destul de ciudat având în vedere că cei doi sunt inamici. Există, de asemenea mai multe cazuri în care aceștia prezintă sentimente de prietenie unul pentru altul ca de exemplu în episodul "Thomas îndrăgostit" sau în episodul "Jerry și leul" când Jerry se preface că este rănit, iar Tom aduce trusa de prim-ajutor pentru a-l ajuta pe Jerry.
PERSONAJE
PERSONAJE
- Tom Motanul
- Thomas "Tom" Motanul este un motan albastru / gri care a apărut prima oară în 1940 în episodul "Motanul e pus pe liber". Tom a fost inițial cunoscut sub numele de "Jasper" în timpul său de debut în acest episod, cu toate acestea, începând de la apariția sa în următorul episod "Gustarea de la miezul nopții" și în continuare, el este cunoscut ca "Tom".
- Jerry Șoarecele
- Jerry Șoarecele este un șoarece maro, care a apărut pentru prima dată ca un șoarece anonim în 1940 în episodul "Motanul e pus pe liber". Ani mai târziu, William Hanna a dat șoarecelui numele ca "Jinx", în timp ce Joseph Barbera a susținut ca șoarecele să fie anonim în prima sa apariție.
- Spike
- Tyke
- Butch
- Toodles Galore
- Mami DoiPantofi
- Tuffy
- Rățoiul
- Fulger
- Topsy
- Cap-Sec
- George și Joan
- Jeannie
- Vărul George
- Vărul Mușchi
- Unchiul Pecos
CAII SI PONEII
NUTRITIA PONEIULUI
Poneii sunt animale de companie extraordinare, din ce in ce mai des intalnite si la noi. Cand vine vorba de nutritie, majoritatea oamenilor cred ca ei ar trebui sa aiba aceeasi dieta ca si caii. Avand in vedere ca ei fac parte din aceeasi specie, rationamentul nu ar parea atat de eronat. Insa este. Poneii au nevoi nutritionale foarte diferite fata de cai. Cantitatea de hrana si de suplimente necesare poneiul este mult mai mica decat la cai. Un singur tain al unui cal adult i-ar putea fi suficient unui ponei o zi intreaga. De asemenea zicala „vrei calule ovaz?!” nu se aplica intotdeauna si la calutii pitici.
Poneii s-au dezvoltat in zone geografice unde conditiile de mediu erau foarte dificile si hrana era putina, slab nutritiva si greu de dobandit. Toate acestea au avut impact asupra taliei lor, care a avut de suferit, insa astfel a fost creat un organism robust, puternic, care tine piept cu brio oricaror intemperii. Evolutiv, poneii dragalasi din ziua de azi, au avut de parcurs un drum lung si anevoios, cu multe lipsuri si suferinte. In concluzie, calutii acestia se multumesc cu hrana putina, dar de calitate, iar cerealele sau suplimentele alimentare se servesc doar in conditii speciale. In gospodariile noastre poneii nu mai au parte de conditii anevoioase de mediu si sacrifica mai putina energie pentru procurarea hranei decat inaintasii lor. In plus aspectul lor dragalas ne indeamna pe toti sa ii oferim de fiecare data o gustare delicioasa. Astfel nu e de mirare ca multi caluti ajung obezi si pot suferi de boli inflamatorii ca si colica sau laminita (furbura). De aceea dieta poneiului necesita atentie si cunoastere din partea proprietarului.
Orice regim alimentar se construieste pe baza greutatii animalului si a nivelului de efort fizic pe care il depune. La maturitate cantariti animalul si in functie de greutatea lui calculati ce cantitate de hrana necesita. Daca nu aveti posibilitatea sa va cantariti animalul, in magazinele de specialitate veti gasi benzi gradate cu care se cuprinde circumferinta pieptului, rezultatul obtinut semnifica greutatea animalului. O formula simpla ne spune ca un ponei ar trebui sa primeasca furaje uscate (fan) in valoare de 1.5-> 2.5% din greutatea sa. O dieta de intretinere este suficient sa se bazeze doar pe fan, respectiv pascut, eventual cu unele recompense din cand in cand, asta daca poneiul nu este prea durduliu. Insa daca avem un calut care depune efort fizic, este calarit sau se afla in antrenament, atunci suplimentele alimentare de tipul cerealelor sau a premixurilor speciale din comert sunt necesare. Medicul veterinar sau alt crescator avizat va va recomanda dozele optime din aceste suplimente.
Poneii au un sistem digestiv scurt si un stomac de marimea unei mingi de rugby. Ei nu pot consuma mult la o masa, de aceea este bine ca ei sa primeasca 3-4 tainuri pe zi. Poneii sunt mancaciosi si nu sunt constienti de anatomia stomacului lor, astfel ca daca au mancare din belsug se hranesc in exces, fapt ce poate duce usor la colici, extrem de periculoase pentru cabaline.
Trecerea de la fan la pasune trebuie sa se faca lent. Iarba proaspata este foarte apetisanta, calutul o mananca lacom si deja am aflat ce se poate intampla. De aceea primavara poneiul este scos cateva zeci de minute la iarba verde, o data pe zi, apoi revine la fan. In zilele urmatoare se creste durata sederii la pasunat progresiv, pana cand sistemul lui digestiv va fi tolerat bine noul tip de hrana. Pasunea pentru ponei nu trebuie sa fie una luxurianta, cu iarba din abundenta. Lasat multe ore cu mancarea preferata la indemana poneiul nu se va mai opri si din nou ajungem la probleme. Daca nu aveti alta posibilitate, ingraditi o suprafata mica din aceasta pasune, suficienta cat sa manance poneiul in cateva ore; sau dupa o vreme mutati animalul intr-un alt tarc lipsit de iarba. Ideal ar fi sa aveti o parcela cu iarba verde rara, greu de gasit, dupa care poneiul sa caute mereu. Pentru a preveni supraalimentarea unii crescatori opteaza pentru botnitele speciale pentru manji, care limiteaza accesul la hrana.
Tractul intestinal special, face ca poneii sa fie predispusi la enterocolite si mai ales la fecale cu consistenta crescuta (chiar constipatie). De aceea dieta ar trebui sa contia 80% nutreturi uscate sau iarba proaspata, si un procent mult mai mic de cereale. Daca poneiul dumneavoastra se afla intr-un astfel de blocaj intestinal adesea, optati pentru varianta inmuierii grauntelor in apa calduta inainte de a fi administrate. Pe langa graunte (ovaz sau porumb, niciodata grau, orz sau secara) calutul poate fi recompensat din cand in cand si cu fructe sau legume: morcovi, mere, curmale, stafide, seminte de floarea-soarelui, granule speciale din comert. Morcovii sau merele vor trebui taiate bucati pentru ca animalul pofticios sa nu se inece. Interzise poneilor sunt: rosiile, cartofii, ghinda, ciocolata, zaharul, varza, brocoli. Pascutul pe gazon este de asemenea nerecomandat. Sfecla de zahar sau cea furajera, melasa pot fi administrate cu masura animalelor care depun efort fizic regulat. Sunt o sursa de energie importanta, cu degajare lenta.
Poneiul are nevoie sa aiba mereu la dispozitie apa proaspata si curata. Periodic spalati bine recipientele pentru hrana si apa. Un ponei adult consuma aproximativ 40 de litri de apa zilnic, aveti grija sa i-o oferiti. Nelipsita din alimentatia lui este sarea. Un bloc de sare sau o galeata cu sare maruntita sa fie mereu in tarcul lui. Desi poneiul nu este un animal pretentios la mancare, fanul sa fie de buna calitate: uscat verde, sa miroase placut, sa nu fie prafuit sau mucegait, sa nu fie vechi sau deteriorat (maruntit).
RASE DE CAI MISAKI
Misaki este o rasa de ponei nativa din Japonia si, la fel ca si alti cai originari din aceasta tara, se crede ca s-a dezvoltat din caii adusi in Japonia din China, prin importuri mai vechi, datand de cel putin 2.000 de ani.
Rasa a fost identificata pentru prima data in actele oficiale in anul 1697, atunci cand familia Akizuki, din clanul Takanabe a format un grup de cai salbatici si a dezvoltat animale de reproducere. Astazi, Misaki este clasificata ca fiind o rasa aflata in pericol, insa oarecum pe linia de plutire, cu doar aproximativ 100 de animale vii. Aceasta populatie a ramas relativ stabila in ultimii 20 de ani, minimum de indivizi fiind de 53 inregistrat in anul 1973.
Misaki reprezinta una dintre cele opt rase de cai, considerate a fi native din Japonia si traieste ca animal salbatic intr-un cadru natural, intr-un areal desemnat al Monumentului National din Cape Toi (cunoscut, de asemenea, ca Toimisaki), care se afla la frontiera cu municipiul Kushima, la sud de Prefectura Miyazaki de pe insula Kyushu. Poneii apartinand acestei rase reprezinta o atractie pentru turisti, iar la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial au fost declarati valori nationale naturale.
Misaki este de inaltimea unui ponei obisnuit, avand talia cuprinsa intre 123 si 134 cm la greaban. Cu toate acestea, prezinta caracteristicile si proportiile unui cal. Cei mai multi dintre indivizi sunt murgi sau negri, ocazional castanii; marcajele albe sunt rare.
CALUL AUSTRIAC CU SANGE CALD
Un austriac cu sange cald este un tip de cal inregistrat in Asociatia Cailor de Rasa cu sange cald din Austria (Arbeitsgemeinschaft f�r Warmblutzucht in �sterreich). Desi provine din cai de sarituri si dresaj din multe alte tari, la originea lui, austriacul se trage din cai nativi, cu o lunga istorie. AWO pastreaza un registru genealogic deschis, in care iepele si armasarii trebuie sa treaca de o inspectie riguroasa inainte de a deveni animale de reproducere.
Conform standardului scris, austriacul cu sange cald are la origine o iapa dintre vechii cai de cavalerie austrieci, cum ar fi: Nonius, Furioso-North Star, Shagya sau Ghidran. Caii sportivi cu sange cald proveniti din alte tari au fost si continua sa fie folositi pentru a obtine un cal mai potrivit cu perioada moderna, pentru show-uri de dresaj si sarituri. Rafinamentul specific austriacului vine de la caii pur sange Shagya arabi si de la anglo-arabul Trakehner. Combinatia dintre tipul Nanius de campie si influentele arabe date de Ghigran sau Shagya sugereaza o gama larga de trasaturi distinctive, in mod special in privinta capului. Rasele de cai precum: Lipitan, Kladruber, poneii, trapasii si alte rase de specialitate nu sunt premise in descendenta austriacului cu sange cald.
In timp ce toate animalele de reproducere trebuie sa masoare cel putin 158 cm la greaban, inaltimea ideala este de 164-168 cm. Shagya arabi reprezinta o excep�ie, deoarece sunt permisi atata vreme cat ajung la o talie de 150 cm.
AWO nu dezaproba anumite culori sau marcaje si, cu toate acestea, austriacul cu sange cald tipic tinde sa fie uniform colorat, ceea ce ii permite sa se potriveasca mai bine in hamuri. Nonius, de exemplu, are o culoare intunecata uniforma si corpul nemarcat, Ghidran este in intregime castaniu, Shagya, in mare parte, gri, si asa mai departe. Prin urmare, in afara de negru, maro, castaniu, gri si murg, celelelate culorile ar trebui probabil, sa fie catalogate ca fiind in afara standardului. Niciunul dintre armasarii austrieci folositi pentru imperechere nu prezinta culori neobisnuite.
PONEII DE EXMOOR
Este un animal preistoric care putea fi intalnit in tinutul mlastinos Exmoor, din sud-vestul Marii Britanii, fiind, de asemenea, una dintre cele mai vechi rase autohtone. Prima dovada scrisa referitoare la existenta acestor ponei apare in Domesday Book (registru cadastral), unde 104 astfel de animale au fost inregistrate in anul 1085. Poneii de Exmoor erau folositi la muncile agricole, precum: aratul, trasul carutelor sau transportul fermierilor peste dealurile accidentate.
In jurul anului 1700, fermierilor locali li s-a permis sa-si pasca poneii in padure, astfel ca aproximativ 150 de animale ratacesc inca libere prin teritoriul mlastinos. A existat chiar si o carte a hergheliilor de ponei de Exmoor, insa aceasta a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. La acel moment specia aproape disparuse, fiind inregistrate numai 50 de iepe si 4 armasari ramasi. Un nou registru genealogic a fost inceput in anul 1952, numarul poneilor de Exmood aflandu-se de atunci in crestere. Cu toate acestea, poneiul se afla inca pe lista animalelor aflate in pericol de disparitie.
Selectia naturala a contribuit la aparitia unui ponei adaptat sa supravietuiasca unui climat rece si umed, fara provizii de hrana si fara protectia oamenilor. Rasa poneilor de Exmood prezinta doua caracteristici distincte: ochii “acoperiti” (spranceana acopera si protejeaza ochii de vant si de ploaie) si “jgheabul de zapada” - un grup de fire scurte de par, dispuse in partea de sus a cozii, intr-o forma care permite captarea apei de ploaie si a zapazii de pe corp. Acest smoc de par care functioneaza precum un canal collector pica in fiecare vara si creste la loc in fiecare toamna. Blana de vara este stralucitoare si neteda, insa iarna poneiului ii creste o blana cu textura dubla, care ii asigura animalului atat izolare temica cat si impermeabilitate, ceea ce ii permite sa reziste in cele mai aspre conditii de mediu, ramanad uscat la nivelul pielii.
Poneiul Exmood are o frunte lata, urechile mici, ochii mari si “acoperiti”, gatul gros, pieptul adanc, umerii bine trasi inapoi, spatele larg si picioarele scurte. Acestea sunt, de altfel, foarte puternice si rezistente. Culoarea predominanta este cea murga. Are o talie de pana la 1,25 m.
Este un animal inteligent, bland, docil, in perioda interbelica fiind popular ca si ponei pentru copii.
RASA DE CAL BULONEZA
Este una dintre cele mai importante rase de cai de povara, care s-a format in vechiul tinut Boulonnais, care era marginit la nord de comitatul Guines, l’Ardresis si Calaisis, la est de provincia D’Artois, la sud de Ponthieu si la vest de ocean. Bulonia, parte a Frantei, era impartita in doua: Bulonia de sus, al carui sol era in intregime cultivat si Bulonia de jos, cu pamantul mai accidentat si mai bogat in pasuni si produse agricole. Cele doua teritorii erau impartite prin coline.
Rasa de cai buloneza era raspandita in regiunea nordica, centrul sau de productie fiind Pas de Calais si imprejurimile orasului Boulogne sur mer. In aceaste zone se dezvoltase rasa Piquarda, care nu reprezenta altceva decat rasa buloneza degenerata. In partile limitrofe frontierei Belgiei era crescut calul flamand.
Rasa a luat numele de buloneza aproximativ la mijlocul secolului al XVII-lea, formand mai multe varietati, cunoscute in trecut sub denumirile de: Flamanda, Piquarda, Bourbour, Cauchoise etc. Ne vom ocupa insa numai cu descrierea caracterelor zootehnice ale calului bulonez, impartit in doua tipuri: marele si micul bulonez, asemanatoare ca infatisare, insa diferite prin talie. Dintre aceste doua tipuri, micul bulonez se considera a fi tipul natural.
Rasa buloneza are corpul brevimorf, larg si indesat. De regula, calul este mai putin masiv in locurile unde pasunile sunt mai sarace. Armasarul este mai dezvoltat si mai gros decat iapa nu numai din cauza diferentei sexuale, dar si a faptului ca a fost mai bine hranit. Talia sa este de 160 - 170 cm., capul, raportat la corp, nu este mare, este, insa, puternic, falcile masive, profilul, in general, drept, ochii putin cam mici, acoperiti cu pleoape groase, gura mica, narile bine deschise, aripile nasului mobile, motul paros, coama de lungime variabila, stufoasa, gatul scurt, gros, cu partea superioara convexa, greabanul pierdut sub masa musculara, spata bine iesita, bratul si antebratul foarte musculoase, fluerul scurt si usor oblic inainte, facand animalul campat dinainte si cavitatea toracica mare. Perimetrul pieptului, raportat la talie, este foarte mare, spinarea dreapta, uneori usor concava, salele scurte, lungi, crupa foarte dezvoltata, musculoasa, fubla, oblica, coada prinsa jos, coatele uscate, largi si groase, articulatiile bune, tendoanele departate si netezi, parul abundent la glezna, unghia buna, talpa scobita. Ca si culoare predomina vanatul cu toate nuantele lui, negrul si murgul fiind rare. Caii bulonezi in culori mai inchise sunt proveniti din amestecul cu caii belgi.
Cu toata masivitatea lui, calul din aceasta rasa are un mers usor, suplu si adesea troteaza. Totul este armonizat: cap, talie, greutate, forta si rapiditate.
LIMBAJUL SEMNELOR
Limbajul mimico-gestual (sau limbajul semnelor) este un limbaj de exprimare și de gesturi naturale de configurare-spațiu și percepția vizuală prin care persoana sudo-mută poate stabili un canal de comunicare cu mediu social, indiferent dacă sunt persoane surde care știu limbajul sau cineva care cunoaște limbajul semnelor. În timp canal de comunicare pentru vorbire este vocal-auditiv, limbajul semnelor se transmite pe un canal gestual-vizual.
ORIGINEA LIMBAJULUI SEMNELOR
Deși limbajul semnelor este utilizat în prezent aproape exclusiv de persoanele surde, originea sa este la fel de veche ca cea a limbilor orale sau chiar mai veche în istoria apariției umanității, și a fost și încă mai este folosit de către comunitățile auzitoare.
În fapt, cele mai multe grupuri de amerindienii din regiunile din America de Nord, au folosit limbajul mimico-gestual pentru a se înțelege , vorbind limbaje diferite, cu fonologii foarte diferite. Limbajul a fost folosit chiar și după cuceririle europene.
Un alt caz, de asemenea, american, a fost pe insula Manhattan-ului, singură familie, în care un număr mare dintre membrii au fost surdzi ca urmare a moștenirii unei gene dominante, și care comunică cu limbajul semnelor . Un caz similar a avut loc pe insula Martha's Vineyard la sud de statul Massachusetts, în cazul acesta, datorită numărului de angajați un surzi ca foloseau limbajul semnelor a fost, în general, la fel de folosit ca limbajul vocal, până la începutul secolului XX.
În ciuda acestui fapt, nu există referiri la aceste limbaje, înainte de secolul al șaptesprezece-lea.
LIMBAJUL SEMNELOR IN EUROPA
Nu există statistici privind numărul utilizatorilor limbajelor semnelor din Uniunea Europeană, însă sondajul Eurobarometru efectuat în 2001 arăta că 0,2% dintre respondenți cunoșteau un limbaj al semnelor. Dacă extrapolăm acest rezultat la nivel UE, ar însemna că există circa 900 000 de cetățeni care comunică prin limbajul semnelor. Este posibil însă ca aceste cifre să nu reflecte exact realitatea, datorită dimensiunilor mici ale eșantionului chestionat. Conform altor estimări, o persoană dintr-o mie folosește ca primă limbă un limbaj național al semnelor - aceasta ar însemna în jur de 500 000 de cetățeni europeni. Limbajul semnelor poate fi utilizat atât de persoanele surde (pentru care acest limbaj ar putea fi limba maternă), cât și de persoanele cu deficiențe de auz, de prietenii și rudele acestora și de alte persoane (pentru care acest limbaj constituie a doua sau a treia limbă).[1]
LIMBAJUL SEMNELOR IN ROMANIA
Nu există în momentul de față nici o statistică oficială cu privire la numărul de persoane care folosesc sau cunosc limbajul semnelor dar conform unor statistice ne-oficiale publicate de Asociația Națională a Surzilor din România în România există peste 30.000 de persoane surde, surde-mute și hipo-acuzice care știu și folosesc limbajul semnelor.[2].
Singura instituție care se ocupă de limbajul semnelor (limbajul mimico-gestual) și care editează un dicționar este Asociația Națională a Surzilor din România.
ORIGINEA LIMBAJULUI SEMNELOR
Deși limbajul semnelor este utilizat în prezent aproape exclusiv de persoanele surde, originea sa este la fel de veche ca cea a limbilor orale sau chiar mai veche în istoria apariției umanității, și a fost și încă mai este folosit de către comunitățile auzitoare.
În fapt, cele mai multe grupuri de amerindienii din regiunile din America de Nord, au folosit limbajul mimico-gestual pentru a se înțelege , vorbind limbaje diferite, cu fonologii foarte diferite. Limbajul a fost folosit chiar și după cuceririle europene.
Un alt caz, de asemenea, american, a fost pe insula Manhattan-ului, singură familie, în care un număr mare dintre membrii au fost surdzi ca urmare a moștenirii unei gene dominante, și care comunică cu limbajul semnelor . Un caz similar a avut loc pe insula Martha's Vineyard la sud de statul Massachusetts, în cazul acesta, datorită numărului de angajați un surzi ca foloseau limbajul semnelor a fost, în general, la fel de folosit ca limbajul vocal, până la începutul secolului XX.
În ciuda acestui fapt, nu există referiri la aceste limbaje, înainte de secolul al șaptesprezece-lea.
LIMBAJUL SEMNELOR IN EUROPA
Nu există statistici privind numărul utilizatorilor limbajelor semnelor din Uniunea Europeană, însă sondajul Eurobarometru efectuat în 2001 arăta că 0,2% dintre respondenți cunoșteau un limbaj al semnelor. Dacă extrapolăm acest rezultat la nivel UE, ar însemna că există circa 900 000 de cetățeni care comunică prin limbajul semnelor. Este posibil însă ca aceste cifre să nu reflecte exact realitatea, datorită dimensiunilor mici ale eșantionului chestionat. Conform altor estimări, o persoană dintr-o mie folosește ca primă limbă un limbaj național al semnelor - aceasta ar însemna în jur de 500 000 de cetățeni europeni. Limbajul semnelor poate fi utilizat atât de persoanele surde (pentru care acest limbaj ar putea fi limba maternă), cât și de persoanele cu deficiențe de auz, de prietenii și rudele acestora și de alte persoane (pentru care acest limbaj constituie a doua sau a treia limbă).[1]
LIMBAJUL SEMNELOR IN ROMANIA
Nu există în momentul de față nici o statistică oficială cu privire la numărul de persoane care folosesc sau cunosc limbajul semnelor dar conform unor statistice ne-oficiale publicate de Asociația Națională a Surzilor din România în România există peste 30.000 de persoane surde, surde-mute și hipo-acuzice care știu și folosesc limbajul semnelor.[2].
Singura instituție care se ocupă de limbajul semnelor (limbajul mimico-gestual) și care editează un dicționar este Asociația Națională a Surzilor din România.
JOGGING-UL
Despre Jogging
Joggingul este o modalitate de intretinere corporala care ar putea avea urmari neplacute asupra incepatorilor, care se solicita foarte mult inca din primele sedinte si nu isi controleaza atent respiratia si ritmul in care alearga.
Joggingul de intretinere actioneaza asupra activitatii cardiovasculare, circulatiei sangelui in organism si elibereaza stresul si tensiunea musculara.
Tendinta tuturor incepatorilor joggingului de intretinere este de a alerga repede si pe distante mari. Sfatul specialistului este sa optam pentru sedintele scurte la inceput, pe distante mici, parcurse relaxat, fara sa fortam muschii gambelor.
Echipamentul de jogging este foarte important. Incaltarile vor fi foarte comode, pantalonii scurti, iar sosetele scurte, din bumbac, pentru a nu irita piciorul din cauza transpiratiei.
Nivelul apei din organismul celui care face jogging de intretinere scade treptat, tocmai de aceea o sticla de apa nu trebuie sa lipseasca din trusa de sport, pentru o hidratare permanenta.
Sa nu uitam ca si alimentatia este foarte importanta pentru cei care fac jogging. Specialistii recomanda ca prima masa sa se ia dupa o ora de la incheierea sedintei de sport.
Pentru orice tip de accident, cuburile de gheata sunt ideale pentru eliberarea durerilor sau umflaturilor.
Incepatorii joggingului trebuie sa reziste tentatiei puternice de a renunta la aceasta modalitate de intretinere corporala dupa primele zile. Tendinta incepatorilor este de a se solicita foarte mult si a renunta foarte repede.Tocmai de aceea, ideal este sa ne alegem un parter, care sa ne motiveze si cu care sa discutam in pauzele de hidratare, pentru evitarea monotoniei.
Si incepatorii pot beneficia de efectele benefice ale joggingului asupra organismului daca isi propun sa execute corect fiecare sedinta si astfel pot gasi placerea si relaxarea in doar cateva minute de alergari zilnic, pe racoare, in fiecare dimineata.
BASCHETUL
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite jocuri sportive din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă.
Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault (sport)) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).
De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.
ISTORIC
Vechile populații incașe, maya și aztece practicau un joc în care mingea era aruncată într-un inel de piatră, suspendat orizontal pe un zid. Băștinașii din Florida aveau o țintă formată dintr-un coș de nuiele iar indienii din America plasau un fel de coș în trunchiuri de copac.
În anul 1891, un tânăr asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts, SUA, pe numele său James A. Naismith, încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, fără condiții materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket = coș, ball = minge).
La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren. Jocul se răspândește în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.) și din 1935 se dispută Campionatele Europene (la care a participat și țara noastră).
REGULAMENT
Un joc de baschet are loc între două echipe a câte 5 jucători pe teren fiecare. Scopul fiecarei echipe este să introducă mingea în coșul adversarilor și să încerce să împiedice cealaltă echipa să înscrie. Echipa care înscrie cele mai multe puncte la terminarea timpului de joc va fi învingătoarea jocului respectiv. Mingea poate fi pasată, aruncată, lovită, rostogolită, driblată, în orice direcție.Deasemenea îl poți păcăli pe adversar.Pentru asta se folosesc fentele.
TERENUL DE JOC
Terenul de joc este o suprafață dreptunghiulară, plană și dură, liberă de orice obstacol. Dimensiunile terenului trebuie să fie de 28 m în lungime pe 15 m în lățime, acestea fiind măsurate de la marginea interioară a liniilor care delimitează terenul. Federațiile naționale au autoritatea să aprobe pentru competițiile naționale, terenurile de joc existente cu dimensiunile minime de 26 m lungime și 14 m lățime.
Terenul de joc va fi delimitat de linii. Toate liniile trebuie să fie trasate cu aceeași culoare (de preferință alb), să aibă o lățime de 5 cm și să fie clar vizibile. Aceste linii sunt: liniile de fund (pe lățimile terenului) și liniile laterale (pe lungimile terenului). Aceste linii nu fac parte din terenul de joc. Orice obstacol inclusiv scaunele din zona băncii echipelor trebuie să fie situate la cel puțin 2 m distanță de terenul de joc.
Linia de centru trebuie trasată, paralel cu liniile de fund, din punctele centrale ale fiecărei linii laterale. Ea va fi prelungită cu 15 cm în afara fiecărei linii de tușă. Cercul central trebuie trasat la centrul terenului și va avea o rază de 1,80 m măsurată de la marginea exterioară a circumferinței. Dacă suprafața cercului central este colorată, atunci culoarea va fi aceeași cu cea a zonelor de restricție. Semicercurile vor fi trasate pe terenul de joc având centrul la jumătatea liniilor de aruncări libere și o rază de 1,80 m măsurată de la marginea exterioară a liniilor care le delimitează.
LINIILE DE ARUNCARI LIBERE SI RESTRICTII
O linie de aruncări libere trebuie trasată paralel cu fiecare linie de fund. Marginea ei exterioară trebuie situată la 5,80 m de la marginea interioară a liniei de fund și trebuie să aibă 3,60 m lungime. Centrul liniei trebuie situat pe linia imaginară care unește mijlocul celor două linii de fund. Zonele de restricție trebuie să fie spațiile delimitate pe terenul de joc de liniile de fund, liniile de aruncări libere și liniile care unesc extremitățile liniilor de aruncări libere cu punctele situate pe liniile de fund la 3 m de o parte și de cealaltă a mijlocului acestor linii, măsurate de la marginea exterioară a acestor linii. Toate aceste linii, cu excepția liniilor de fund, fac parte din zona de restricție.
Panoul de baschet este fabricat din metal,sticlă,lemn sau plastic, având grosimea de 3 cm,iar inelul acestuia fiind plasat la 3 m de sol avand un diametru de 40 cm. Mingea de baschet este confecționată dintr-o cameră de cauciuc, acoperită cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, având greutatea de 600-650 gr. și circumferința de 75-80 cm. Jocul este condus de 3 arbitri în teren (conform regulamentului FIBA), ajutați de un scorer și un cronometror.
BASCHETUL IN ROMANIA
Jocul de baschet se răspândește în Europa de la începutul secolului XX, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904. În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.). România s-a aflat printre cele 8 țări membre fondatoare ale forului mondial alături de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveția și Portugalia. Din 1935 se dispută campionatele europene (la care a participat și țara noastră).
La noi în țară, primele demonstrații de baschet au fost efectuate în 1920. Până în 1923, baschetul se practica în special în liceele din capitală, organizându-se sporadic competiții interșcolare. Unul dintre liceele celebre la acea vreme a fost „Mihai Viteazul”, învingător în prima competiție interliceană organizată la noi în țară. De altfel, liceul „Mihai Viteazul” a fost și prima instituție care a beneficiat de un teren regulamentar de baschet. Începând cu anul 1928 se constituie diferite echipe, exclusiv masculine, la cluburile Sportul Studențesc, Juventus sau T.C.R.
Federația Română de Baschet și Volei ia ființă în 1931. Tot atunci este organizat și primul campionat regional masculin. În această perioadă nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimați, baschetul trăind mai ales din insistențele și pasiunea unor animatori. După 23 august 1944, odată cu instaurarea regimului comunist acest sport începe să aibă caracter de masă, ca de altfel majoritatea activităților sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (începând cu anul 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate școlare și universitare, precum și festivaluri de minibaschet pentru copii.
Dintre performanțele României pe plan internațional menționăm clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene (1964,1966, 1968) și de două ori pe locul V la cele masculine (1957, 1967), precum și unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica București, Rapid în cupele europene. În 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a României s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculină a ocupat locul IV. În 1991 echipa masculină de baschet juniori a României a înregistrat cea mai bună peformanță a vreunui lot din România la un campionat mondial de baschet clasându-se pe locul V la CM de la Edmonton, Canada. Din lot făceau parte, printre alții, Ghiță Mureșan, singurul român care a evoluat în NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuți baschetbaliști români pe plan internațional.
În acest moment supremația pe plan intern la masculin este deținută de echipa CSU Asesoft Ploiești, iar cel mai valoros baschetbalist este Virgil Stănescu, care s-a transferat în 2007 la formația rusă Unics Kazan.
Un meci de baschet se desfășoară în 4 reprize de câte 10 minute fiecare, cu o pauză de 2 minute între sferturile 1-2 și 3-4, precum și o pauză de 15 minute între sferturile 2-3 conform regulamentului FIBA. În campionatul nord-american NBA meciul se desfășoară în 4 reprize de câte 12 minute fiecare. Spre deosebire de alte jocuri, la baschet se cronometrează timpul efectiv de joc, cronometrul fiind oprit la toate întreruperile jocului. Coș înscris este valabil numai dacă mingea intră în coș pe deasupra lui și trece prin el. Daca in momentul aruncarii jucatorul se afla exteriorul liniilor de trasare a semicercului semicercului, atunci aruncarea va valora 3 puncte. Daca aruncatorul se va afla in interiorul sau in contact cu linia de trasare a semicercului, aruncarea va valora 2 puncte. Fiecare aruncare de la linia de aruncari libere va valora 1 punct. Un meci de baschet nu se termină niciodată cu un scor de egalitate între cele două echipe. Au existat competitii in care echipele puteau termina la egalitate un meci, in cazul desfasurarii unei competitii stil tur -retur, dar numai in cazul meciului tur. În cazul în care la sfârșitul timpului regulamentar de joc cele două echipe se află la egalitate, meciul se va prelungi cu o repriză de prelungire de 5 minute de joc efectiv. Dacă și la capătul acestei reprize situația de egalitate continuă, meciul se va prelungi cu atâtea reprize cât este necesar ca la final o echipă să aibă cel puțin un punct mai mult decât adversara sa.
După fiecare coș marcat, mingea se repune în joc de către echipa aflată în apărare din orice loc aflat înapoia liniei de fund a propriului teren. Timeout-ul se poate acorda în ambele reprize de câte două ori fiecărei echipe, la cererea antrenorului sau a jucătorilor.
În jocul de baschet sunt sancționate (prin pierderea mingii), fie abaterile de la regulament, fie greșelile personale (efectuate prin contact direct cu un adversar). În timpul driblingului jucătorul se poate deplasa pe teren, dar dacă a oprit driblingul, nu-l poate relua, făcându-se vinovat astfel de „dublu dribling”.
Pivotul este un post deținut de un jucător într-o echipă de baschet. Mai poate desemna mișcarea unui jucător cu mingea, care menține cu un picior contactul cu solul, iar cu celălalt își schimbă direcția o dată sau de mai multe ori. Regula pașilor interzice jucătorului aflat în posesia mingii să se deplaseze cu ea în brațe. Regula celor 3 secunde nu permite unui jucător în atac să stea mai mult de 3 secunde în suprafața de aruncări libere sau să țină mai mult de 5 secunde mingea în posesia sa, fără s-o bată în podea. Regula celor 8 secunde obligă echipa care are mingea să treacă în acest interval de timp în terenul advers (cu mingea). Regula celor 24 de secunde impune echipei în atac să arunce la coș în timp de maximum 24 de secunde. Un jucător care comite 5 greșeli personale în timpul jocului este eliminat definitiv de pe teren.
Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault (sport)) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).
De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.
ISTORIC
Vechile populații incașe, maya și aztece practicau un joc în care mingea era aruncată într-un inel de piatră, suspendat orizontal pe un zid. Băștinașii din Florida aveau o țintă formată dintr-un coș de nuiele iar indienii din America plasau un fel de coș în trunchiuri de copac.
În anul 1891, un tânăr asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts, SUA, pe numele său James A. Naismith, încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, fără condiții materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket = coș, ball = minge).
La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren. Jocul se răspândește în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.) și din 1935 se dispută Campionatele Europene (la care a participat și țara noastră).
REGULAMENT
Un joc de baschet are loc între două echipe a câte 5 jucători pe teren fiecare. Scopul fiecarei echipe este să introducă mingea în coșul adversarilor și să încerce să împiedice cealaltă echipa să înscrie. Echipa care înscrie cele mai multe puncte la terminarea timpului de joc va fi învingătoarea jocului respectiv. Mingea poate fi pasată, aruncată, lovită, rostogolită, driblată, în orice direcție.Deasemenea îl poți păcăli pe adversar.Pentru asta se folosesc fentele.
TERENUL DE JOC
Terenul de joc este o suprafață dreptunghiulară, plană și dură, liberă de orice obstacol. Dimensiunile terenului trebuie să fie de 28 m în lungime pe 15 m în lățime, acestea fiind măsurate de la marginea interioară a liniilor care delimitează terenul. Federațiile naționale au autoritatea să aprobe pentru competițiile naționale, terenurile de joc existente cu dimensiunile minime de 26 m lungime și 14 m lățime.
Terenul de joc va fi delimitat de linii. Toate liniile trebuie să fie trasate cu aceeași culoare (de preferință alb), să aibă o lățime de 5 cm și să fie clar vizibile. Aceste linii sunt: liniile de fund (pe lățimile terenului) și liniile laterale (pe lungimile terenului). Aceste linii nu fac parte din terenul de joc. Orice obstacol inclusiv scaunele din zona băncii echipelor trebuie să fie situate la cel puțin 2 m distanță de terenul de joc.
Linia de centru trebuie trasată, paralel cu liniile de fund, din punctele centrale ale fiecărei linii laterale. Ea va fi prelungită cu 15 cm în afara fiecărei linii de tușă. Cercul central trebuie trasat la centrul terenului și va avea o rază de 1,80 m măsurată de la marginea exterioară a circumferinței. Dacă suprafața cercului central este colorată, atunci culoarea va fi aceeași cu cea a zonelor de restricție. Semicercurile vor fi trasate pe terenul de joc având centrul la jumătatea liniilor de aruncări libere și o rază de 1,80 m măsurată de la marginea exterioară a liniilor care le delimitează.
LINIILE DE ARUNCARI LIBERE SI RESTRICTII
O linie de aruncări libere trebuie trasată paralel cu fiecare linie de fund. Marginea ei exterioară trebuie situată la 5,80 m de la marginea interioară a liniei de fund și trebuie să aibă 3,60 m lungime. Centrul liniei trebuie situat pe linia imaginară care unește mijlocul celor două linii de fund. Zonele de restricție trebuie să fie spațiile delimitate pe terenul de joc de liniile de fund, liniile de aruncări libere și liniile care unesc extremitățile liniilor de aruncări libere cu punctele situate pe liniile de fund la 3 m de o parte și de cealaltă a mijlocului acestor linii, măsurate de la marginea exterioară a acestor linii. Toate aceste linii, cu excepția liniilor de fund, fac parte din zona de restricție.
Panoul de baschet este fabricat din metal,sticlă,lemn sau plastic, având grosimea de 3 cm,iar inelul acestuia fiind plasat la 3 m de sol avand un diametru de 40 cm. Mingea de baschet este confecționată dintr-o cameră de cauciuc, acoperită cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, având greutatea de 600-650 gr. și circumferința de 75-80 cm. Jocul este condus de 3 arbitri în teren (conform regulamentului FIBA), ajutați de un scorer și un cronometror.
BASCHETUL IN ROMANIA
Jocul de baschet se răspândește în Europa de la începutul secolului XX, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904. În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.). România s-a aflat printre cele 8 țări membre fondatoare ale forului mondial alături de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveția și Portugalia. Din 1935 se dispută campionatele europene (la care a participat și țara noastră).
La noi în țară, primele demonstrații de baschet au fost efectuate în 1920. Până în 1923, baschetul se practica în special în liceele din capitală, organizându-se sporadic competiții interșcolare. Unul dintre liceele celebre la acea vreme a fost „Mihai Viteazul”, învingător în prima competiție interliceană organizată la noi în țară. De altfel, liceul „Mihai Viteazul” a fost și prima instituție care a beneficiat de un teren regulamentar de baschet. Începând cu anul 1928 se constituie diferite echipe, exclusiv masculine, la cluburile Sportul Studențesc, Juventus sau T.C.R.
Federația Română de Baschet și Volei ia ființă în 1931. Tot atunci este organizat și primul campionat regional masculin. În această perioadă nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimați, baschetul trăind mai ales din insistențele și pasiunea unor animatori. După 23 august 1944, odată cu instaurarea regimului comunist acest sport începe să aibă caracter de masă, ca de altfel majoritatea activităților sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (începând cu anul 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate școlare și universitare, precum și festivaluri de minibaschet pentru copii.
Dintre performanțele României pe plan internațional menționăm clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene (1964,1966, 1968) și de două ori pe locul V la cele masculine (1957, 1967), precum și unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica București, Rapid în cupele europene. În 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a României s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculină a ocupat locul IV. În 1991 echipa masculină de baschet juniori a României a înregistrat cea mai bună peformanță a vreunui lot din România la un campionat mondial de baschet clasându-se pe locul V la CM de la Edmonton, Canada. Din lot făceau parte, printre alții, Ghiță Mureșan, singurul român care a evoluat în NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuți baschetbaliști români pe plan internațional.
În acest moment supremația pe plan intern la masculin este deținută de echipa CSU Asesoft Ploiești, iar cel mai valoros baschetbalist este Virgil Stănescu, care s-a transferat în 2007 la formația rusă Unics Kazan.
Un meci de baschet se desfășoară în 4 reprize de câte 10 minute fiecare, cu o pauză de 2 minute între sferturile 1-2 și 3-4, precum și o pauză de 15 minute între sferturile 2-3 conform regulamentului FIBA. În campionatul nord-american NBA meciul se desfășoară în 4 reprize de câte 12 minute fiecare. Spre deosebire de alte jocuri, la baschet se cronometrează timpul efectiv de joc, cronometrul fiind oprit la toate întreruperile jocului. Coș înscris este valabil numai dacă mingea intră în coș pe deasupra lui și trece prin el. Daca in momentul aruncarii jucatorul se afla exteriorul liniilor de trasare a semicercului semicercului, atunci aruncarea va valora 3 puncte. Daca aruncatorul se va afla in interiorul sau in contact cu linia de trasare a semicercului, aruncarea va valora 2 puncte. Fiecare aruncare de la linia de aruncari libere va valora 1 punct. Un meci de baschet nu se termină niciodată cu un scor de egalitate între cele două echipe. Au existat competitii in care echipele puteau termina la egalitate un meci, in cazul desfasurarii unei competitii stil tur -retur, dar numai in cazul meciului tur. În cazul în care la sfârșitul timpului regulamentar de joc cele două echipe se află la egalitate, meciul se va prelungi cu o repriză de prelungire de 5 minute de joc efectiv. Dacă și la capătul acestei reprize situația de egalitate continuă, meciul se va prelungi cu atâtea reprize cât este necesar ca la final o echipă să aibă cel puțin un punct mai mult decât adversara sa.
După fiecare coș marcat, mingea se repune în joc de către echipa aflată în apărare din orice loc aflat înapoia liniei de fund a propriului teren. Timeout-ul se poate acorda în ambele reprize de câte două ori fiecărei echipe, la cererea antrenorului sau a jucătorilor.
În jocul de baschet sunt sancționate (prin pierderea mingii), fie abaterile de la regulament, fie greșelile personale (efectuate prin contact direct cu un adversar). În timpul driblingului jucătorul se poate deplasa pe teren, dar dacă a oprit driblingul, nu-l poate relua, făcându-se vinovat astfel de „dublu dribling”.
Pivotul este un post deținut de un jucător într-o echipă de baschet. Mai poate desemna mișcarea unui jucător cu mingea, care menține cu un picior contactul cu solul, iar cu celălalt își schimbă direcția o dată sau de mai multe ori. Regula pașilor interzice jucătorului aflat în posesia mingii să se deplaseze cu ea în brațe. Regula celor 3 secunde nu permite unui jucător în atac să stea mai mult de 3 secunde în suprafața de aruncări libere sau să țină mai mult de 5 secunde mingea în posesia sa, fără s-o bată în podea. Regula celor 8 secunde obligă echipa care are mingea să treacă în acest interval de timp în terenul advers (cu mingea). Regula celor 24 de secunde impune echipei în atac să arunce la coș în timp de maximum 24 de secunde. Un jucător care comite 5 greșeli personale în timpul jocului este eliminat definitiv de pe teren.
luni, 28 martie 2011
DESENELE COPILARIEi
Ca peste tot în lume, filmul românesc de animaţie s-a născut prin dezvoltarea graficii jurnalistice, din tendinţa firească a acesteia de a-şi depăşi limitele prin animarea imaginilor. Toţi marii creatorii de filme de animaţie din România provin din rândul caricaturiştilor, grafica jurnalistică reprezentând prima şcoală la care s-au format animatorii români.Astfel ca desenele copilariei, fie ele romanesti sau de alta origine, au incorporate in ele spiritul sarcastic format prin natura meseriei jurnalistilor.
Cei mai mulţi au fost influenţaţi de idealul estetic al studiourilor americane şi franceze, "furând meserie" de multe ori în urma vizionărilor producţiilor acestora la cinematograf,iar frumusetea copilariei a fost marcata de anumite modele care au predominat piata consumatorilor de desene animate.Perioada de pionierat (1920 - 1948)
Activitatea de început a animatiei românesti s-a dezvoltat în conditii materiale cu totul improprii, pur artizanale, spre deosebire de situatia occidentala, unde exista o adevarata industrie a productiei de pelicule de desene animate.Desenele copilariei, in teritoriul romanesc, a fost asadar limitat. Acest fapt precum si lipsa distributiei, concurenta la pret neloial a animatiilor straine, lipsa de personal, aparitia sonorului, au dus la o relativa marginalizare si apoi de disparitie a peliculelor de desene animate autohtone în anii '30. Cel mai prolific desenator a fost Aurel Petrescu, având la activ 11 desene animate confirmate de presa vremii si peste 70 de alte animatii, majoritatea reclame. A avut curajul sa continue productia si în epoca sonorului, probabil copiind pistele filmelor straine.
Haplea
Primul desen animat pastrat în arhiva nationala se numeste Haplea si a fost creat de catre Marin Iorda în 1927, dupa personajul similar din caricaturile sale. Dificultatile ivite în timpul si dupa realizarea acestuia l-au facut pe Iorda sa renunte la o continuare. A mai realizat, în 1936, doar niste diagrame animate pentru filmul profesorului Dimitrie Gusti, prezentat la pavilionul românesc al Expozitiei internationale de la Paris din anul urmator. Încercarile de animatie au revenit cu timiditate abia dupa 1939: "România etnografica", film terminat, dar needitat (fara montaj) al caricaturistului Dem Caricaturistul - pe atunci - Ion Popescu-Gopo a realizat niste proiecte în 1939, nefinalizate datorita lipsei de sprijin din partea statului "Cei trei muschetari", proiect al caricaturistului Gion, în anul 1943 "Patania lui Ion (poveste trista, dar adevarata)" în regia lui Jean Moraru, acesta având si câteva încercari anterioare, toate lipsite de succes În aceasta perioada de începuturi, s-au gasit destui critici gata sa evalueze productiile autohtone prin comparatie cu cele occidentale. Cu toate acestea, publicul larg precum si o serie de personalitati si intelectuali de prestigiu au încurajat creatorii români si au sustinut dezvoltarea acestei ramuri a celei de-a saptea arte. Îi amintim pe Ion Marin Sadoveanu ("Desenuri animate" în Rampa - 1930), Camil Petrescu ("Despre absurd" în Facla - 1932), Dumitru Ion Suchianu ("Curs de cinematograf" - 1931), Ion Cantacuzino ("Uzina de basme" - 1935), George Calinescu ("Între poezie si feerie" în Adevarul literar si artistic - 1936), la care se adauga multi altii. desene animate. Tocmai pentru ca resursele erau limitate, desenele animate romanesti, care puteau transforma frumusetea copilariei, au fost prea putin promovate, iar in prezent doar pasionatii de desene animate stiu mai multe despre inceputurile acestora la noi in tara.
Perioada Studioului Bucureşti (1949 - 1964)
Perioada desenelor animate realizate între 1949 si 1964 sta sub umbra personalitatii lui Ion Popescu-Gopo. Dupa încercarea din 1946 a lui Jean Moraru, abia în 1949, alaturi de tatal sau si Matty Aslan, Gopo scoate scurt-metrajul de animatie Punguta cu doi bani. Din 1950, desenele animate au fost produse în cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti. Primele erau zoomorfe si constituiau fabule educative în spiritul epocii. În 1951 Gopo produce un alt desen animat: Ratoiul neascultator. Urmeaza, în regia aceluiasi, Albina si porumbelul, apoi: Doi iepurasi (1952) Marinica (1953) O musca cu bani (1954) Surubul lui Marinica si Ariciul rautacios (1955) Galateea (1957) Creatiile care l-au consacrat au fost însa cele cu Omuletul, realizate aceasta perioada: Scurta istorie (1957) Sapte arte (1958) Homo sapiens (1960) Allo! Hallo! (1962). Acestea i-au adus lui Gopo numeroase premii si aprecieri internationale la festivalurile de desene animate. In prezent, majoritatea copiilor probabil ca nu stiu despre desenele acestuia, frumusetea copilariei lor fiind marcata de alte tipuri de desene animate, cu teme actuale, redate in tehnici moderne.
Perioada Animafilm (1964 - 1989)
Moartea lui Gopo, în 1989, a însemnat si sfârsitul animatiei românesti clasice. Devenit între timp societate pe actiuni si fiind lipsit de sprijin din partea statului, Animafilm a decazut treptat, fiind la un pas de faliment. În ultimii unsprezece ani, au fost realizate 15 filme de animatie (doar doua au fost creatie propriu-zisa). Totusi, cu o cifra de afaceri de 110.000 RON, studioul a avut în 2004 un profit de 24.800 RON, datorita unui film de doar cinci minute, „Un alt fel de Love Story”, în care Miaunel si Balanel fac educatie sexuala. Actual, studioul primeste doar comenzi de la diverse firme sau fundatii care vor sa-si transmita mesajele educative prin imagine. Datorita faptului ca aceste creatii sunt difuzate în circuit închis, nu au parte de prea multa publicitate. Cu toate acestea, în strainatate, filmele produse la Animafilm înca se mai editeaza pe casete video (VHS) si DVD. Cele mai cunoscute titluri ar fi „Peripetiile lui Ionut”, „Vreau sa stiu”, „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Robinson Crusoe”. Acestea au beneficiat de dublaje facute în tara, în franceza, engleza si spaniola, sau de unele profesioniste, uneori chiar în sistem surround (5.1 canale), în strainatate (cum e cazul „Il trë moschettieri”, în Italia) . În România, mai exista studiouri particulare de animatie, care lucreaza cu tehnica moderna si cu animatori autohtoni. Dupa declinul Animafilm animatorii ramasi fara serviciu au fost recrutati de companii cu capital spaniol sau francez. Dar majoritatea filmelor produse sunt de conceptie straina, pentru export. În 2004 a aparut un desen animat numit „Boborul”. Autorul filmului este unul dintre cei mai talentati artisti din generatia de mijloc, care a avut creatii si în cadrul Animafilm: Radu Igazsag care, de altfel, semneaza si scenariul. Dupa ne sugereaza titlul, el se inspira din proza marelui Caragiale, rememorând cele 15 ore ale Republicii de la Ploiesti din 1870. De fapt, filmul este o combinatie între jocul de actori si animatie. În rolul lui nenea Iancu, joaca Victor Rebengiuc. Filmul lui Radu Igazsag (produs de Fundatia Arte Vizuale si finantat de Centrul National al Cinematografiei) este o adevarata bijuterie, ce dureaza doar 9 minute.
Perioada Studioului Bucureşti (1949 - 1964)
Perioada desenelor animate realizate între 1949 si 1964 sta sub umbra personalitatii lui Ion Popescu-Gopo. Dupa încercarea din 1946 a lui Jean Moraru, abia în 1949, alaturi de tatal sau si Matty Aslan, Gopo scoate scurt-metrajul de animatie Punguta cu doi bani. Din 1950, desenele animate au fost produse în cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti. Primele erau zoomorfe si constituiau fabule educative în spiritul epocii. În 1951 Gopo produce un alt desen animat: Ratoiul neascultator. Urmeaza, în regia aceluiasi, Albina si porumbelul, apoi: Doi iepurasi (1952) Marinica (1953) O musca cu bani (1954) Surubul lui Marinica si Ariciul rautacios (1955) Galateea (1957) Creatiile care l-au consacrat au fost însa cele cu Omuletul, realizate aceasta perioada: Scurta istorie (1957) Sapte arte (1958) Homo sapiens (1960) Allo! Hallo! (1962). Acestea i-au adus lui Gopo numeroase premii si aprecieri internationale la festivalurile de desene animate. In prezent, majoritatea copiilor probabil ca nu stiu despre desenele acestuia, frumusetea copilariei lor fiind marcata de alte tipuri de desene animate, cu teme actuale, redate in tehnici moderne.
Perioada Animafilm (1964 - 1989)
Moartea lui Gopo, în 1989, a însemnat si sfârsitul animatiei românesti clasice. Devenit între timp societate pe actiuni si fiind lipsit de sprijin din partea statului, Animafilm a decazut treptat, fiind la un pas de faliment. În ultimii unsprezece ani, au fost realizate 15 filme de animatie (doar doua au fost creatie propriu-zisa). Totusi, cu o cifra de afaceri de 110.000 RON, studioul a avut în 2004 un profit de 24.800 RON, datorita unui film de doar cinci minute, „Un alt fel de Love Story”, în care Miaunel si Balanel fac educatie sexuala. Actual, studioul primeste doar comenzi de la diverse firme sau fundatii care vor sa-si transmita mesajele educative prin imagine. Datorita faptului ca aceste creatii sunt difuzate în circuit închis, nu au parte de prea multa publicitate. Cu toate acestea, în strainatate, filmele produse la Animafilm înca se mai editeaza pe casete video (VHS) si DVD. Cele mai cunoscute titluri ar fi „Peripetiile lui Ionut”, „Vreau sa stiu”, „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Robinson Crusoe”. Acestea au beneficiat de dublaje facute în tara, în franceza, engleza si spaniola, sau de unele profesioniste, uneori chiar în sistem surround (5.1 canale), în strainatate (cum e cazul „Il trë moschettieri”, în Italia) . În România, mai exista studiouri particulare de animatie, care lucreaza cu tehnica moderna si cu animatori autohtoni. Dupa declinul Animafilm animatorii ramasi fara serviciu au fost recrutati de companii cu capital spaniol sau francez. Dar majoritatea filmelor produse sunt de conceptie straina, pentru export. În 2004 a aparut un desen animat numit „Boborul”. Autorul filmului este unul dintre cei mai talentati artisti din generatia de mijloc, care a avut creatii si în cadrul Animafilm: Radu Igazsag care, de altfel, semneaza si scenariul. Dupa ne sugereaza titlul, el se inspira din proza marelui Caragiale, rememorând cele 15 ore ale Republicii de la Ploiesti din 1870. De fapt, filmul este o combinatie între jocul de actori si animatie. În rolul lui nenea Iancu, joaca Victor Rebengiuc. Filmul lui Radu Igazsag (produs de Fundatia Arte Vizuale si finantat de Centrul National al Cinematografiei) este o adevarata bijuterie, ce dureaza doar 9 minute.
Desi piata desenelor animate si deci piata copilariei in Romania nu merge bine, din lipsa fondurilor, copiii isi pot bucura copilaria cu desene vechi romanesti care sunt privite foarte bine in afara, chiar si acum, la zeci de ani de la realizarea lor.
INNA
Inna (n. Elena Alexandra Apostoleanu pe 16 octombrie 1986 în Mangalia, România)[4] este o cântăreață de muzică dance și house din România. A început să colaboreze cu echipa de producători Play & Win în 2008, an în care a fost lansat și primul său disc single, „Hot”,[4] piesă ce a ajuns pe primul loc în clasamentele radio din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ungaria, Turcia și Grecia.[5][6]
De pe albumul său de debut, Hot (2009), Inna a lansat alte patru discuri single, „Love”, „Déjà Vu”, „Amazing” și „10 minutes”, toate acestea câștigând poziții fruntașe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreața a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din America, Ultra Records.[7][8] Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreței în S.U.A., Regatul Unit și Canada.[8] Ulterior, interpreta a câștigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards 2009.[9]
În aprilie 2009, șlagărul Innei, „Hot”, a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună melodie internațională” în cadrul ceremoniei Premiilor Eska.[10] În toamna anului 2009, Inna obținea un trofeu la premiile MTV Europe Music Awards, la categoria „Cel mai bun interpret român”.[11][12]
De pe albumul său de debut, Hot (2009), Inna a lansat alte patru discuri single, „Love”, „Déjà Vu”, „Amazing” și „10 minutes”, toate acestea câștigând poziții fruntașe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreața a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din America, Ultra Records.[7][8] Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreței în S.U.A., Regatul Unit și Canada.[8] Ulterior, interpreta a câștigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards 2009.[9]
În aprilie 2009, șlagărul Innei, „Hot”, a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună melodie internațională” în cadrul ceremoniei Premiilor Eska.[10] În toamna anului 2009, Inna obținea un trofeu la premiile MTV Europe Music Awards, la categoria „Cel mai bun interpret român”.[11][12]
IUBIRE SI ONOARE
ACASA aduce telespectatorilor cea mai frumoasa poveste de iubire de pe micul ecran, “Iubire si onoare”, telenovela marca MediaPro Pictures care va spune istoria unei iubiri imposibile dintre un arab si o romanca.
Pentru Radu Valcan rolul din “Iubire si onoare” este greu, dar in egala masura foarte frumos: “Nu e un rol usor, mai ales ca eu sunt la inceput de drum in acest domeniu, al actoriei. Amir are multe umbre in suflet dar si loc suficient pentru multa dragoste si incredere in cei din jur. Isi iubeste parintii, o iubeste pe Ilinca sincer si din toata inima, este capabil de sentimente puternice. Este un personaj greu de jucat dar am dorinta sa-l fac credibil si iubit de cei de acasa”, marturiseste Radu. Tocmai de aceea in vacanta petrecuta la Los Angeles Radu a profitat ca se afla in cetatea eterna a filmului si a urmat un curs de actorie:
’’Am mers alaturi de prietenul meu, Tudor Petrut, la cateva intalniri ale unuia dintre cele mai puternice sindicate de la Hollywood. Acolo am participat la o serie de workshop-uri la care am mai deslusit cateva din secretele actoriei. Am intalnit multi actori la inceput de drum, ca si mine, care bateau la portile afirmarii si i-am admirat pentru seriozitatea si ambitia lor. In Los Angeles sindicatele actorilor sunt foarte puternice si-ti pot oferi, daca esti membru, intrarea la Hollywood. Acolo l-am cunoscut pe Djimon Hounsou, partenerul lui Leonardo DiCaprio din filmul “Blood Diamond”. Ne-am reintilnit apoi in aeroport si m-a surprins cand m-a salutat si mi-a urat succes in cariera”, spune Radu.
Si pentru frumoasa Diana Dumitrescu, aceasta telenovela aduce cu ea o mare provocare, aceea de a intra in pielea unei rusoaice fatale pe cat de frumoasa, pe atat de rea. Oxana este fiica unui magnat rus, o femeie inteligenta, calculata si manipulatoare care este in stare de orice pentru a-si implini visul, un vis care va da peste cap destinele tuturor. Pentru Diana bucuria de a juca in cea mai recenta productie de la ACASA este foarte mare: “Este ceva inedit! Deosebit si diferit de ceea ce am facut pana acum, este provocator, cu toate acestea e foarte greu. Este un rol de contra-emploi si a fost dificil sa imi gasesc privirile, vocea si starile de rautate absoluta”.
Impreuna cu regizorii, Diana Dumitrescu a construit un personaj negativ care difera foarte mult de cele intalnite pana acum in telenovele. “Personajul meu este foarte frumos, un caracter bine conturat, cu tinta precisa si calca tot in picioare pentru a obtine ceea ce vrea. Este special, dar diabolic in acelasi timp. Ramane de vazut in toamna. Sunt sigura ca toata lumea va indragi acest proiect, va invata multe despre cultura araba si va iubi multe personaje interpretate de actori indragiti”, povesteste Diana.
Din toamna, ACASA, in “Iubire si onoare”, telespectatorii ii vor urmari pe Radu Valcan si Madalina Draghici, Diana Dumitrescu, marii actori Marin Moraru si Maia Morgenstern, intr-o productie de amploare presarata cu povesti despre iubiri sincere, tradare si secrete bine pastrate.
Marti, 6 iulie, de la ora 22.30 in cadrul emisiunii “Povestiri de noapte”, telespectatorii ACASA vor putea urmari imagini de la primele sedinte foto cu Diana Dumitrescu, Madalina Draghici si Radu Valcan si marturisirile lor la inceput de proiect.
10 MODURI IN CARE SA PORTI O ESARFA
Oricât de simplă ar fi piesa în sine, modul în care porţi o esarfa poate să fie diferit în fiecare zi . Pentru inspiratie , noi iti impartasim 10 moduri originale de a purta o esarfa .
Totul tine de imaginatie si putina vointa !
1. Cowboy : Stim ca nu este tocmai un trend anul asta , dar o esarfa patrata in carouri arata traznet daca suprapui colturile opuse sub forma de triunghi si o legi lejer la spate ..stil cowboy :)
2. Accesorizata . Orice esarfa capata un nou aspect daca o asortezi cu o brosa ,o floare sau o agrafa draguta care sa o scoata din anonimat .
3. Funda . Cu o eşarfă dreptunghiulară poţi să creezi un look romantic, chiar dacă piesele vestimetare alese nu sunt tocmai feminine. Pune-ţi eşarfa după gât şi leag-o în faţă, sub forma de funda .
4. Neglijent . Daca nu ai timp sa-ti aranjezi esarfa si esti pe fuga , mergi pur si simplu pe stilul neglijent . Infasoar-o lejer in jurul gatului si esti gata !
5. Mixt . Daca te decizi greu ce sa porti , in privinta esarfelor poti apela la stilul mixt . Poarta mai multe esarfe innodate intre ele , ca sa colorezi un outfit in culori inchise .
6. Noduri . O esarfa dreptunghiulara poate capata usor un aspect sic si dragut daca ii innozi ambele capete , apoi o pui in jurul gatului , lasand capetele sa atarne .
7. Curele . Daca vrei ceva special si original , cel mai bine ar fi sa porti o esarfa sub forma de curea . Pentru un look mai sic , poti purta mai multe esarfe , pe care le legi pur si simplu in talie . Simplu , nu ?
8. Gluga : Aici mergem pe cateva cuvinte cheie : esarfa circulara, purtata ca o gluga, spatele ramane gol, toata esarfa se concentreaza pe partea din fata.
La acest tip de esarfa textura este din bumbac, casmir sau catifea, oricum un material care sa cada cat mai lejer si care sa nu se sifoneze. Efectul? Un look elegant si misterios.
9. Pe cap : Poti lega o esarfa in jurul capului in mai multe feluri , pentru un look original si simpatic :
a) Bentita este cel mai simplu mod de a prinde o esarfa in jurul capului . Prinde esarfa peste breton , in asa fel incat sa iti sustina restul parului . Restul de esarfa il lasi sa atarne peste umarul tau , in asa fel incat nodul pe care l-ai obtinut sa fie vizibil .
b) Daca ai ochi frumosi , poti sa ii scoti in evidenta cu ajutorul unei esarfe , purtand-o la fel ca si femeile musulmane . Desi este foarte complicat , acest stil este extrem de feminin si protejeaza parul de intemperiile naturii .
c) Un alt mod de a fi feminina cu ajutorul unei esarfe este bandana . Esarfa trebuie sa acopere capul incepand cu linia de intalnire a parului cu fruntea si nu trebuie sa lase sa se vada parul. Apoi se prinde la spate, la nivelul urechilor .
10. Elastic : Pentru cei care doresc o prinzatoare de par originala si sic , recomandam o esarfa ! Daca te-ai plictisit sa tot prinzi parul in coada de cal, atunci foloseste o esarfa pentru a optimiza look-ul. Pur si simplu foloseste-o ca un elastic , legand-o strans la baza cozii de cal
Totul tine de imaginatie si putina vointa !
1. Cowboy : Stim ca nu este tocmai un trend anul asta , dar o esarfa patrata in carouri arata traznet daca suprapui colturile opuse sub forma de triunghi si o legi lejer la spate ..stil cowboy :)
2. Accesorizata . Orice esarfa capata un nou aspect daca o asortezi cu o brosa ,o floare sau o agrafa draguta care sa o scoata din anonimat .
3. Funda . Cu o eşarfă dreptunghiulară poţi să creezi un look romantic, chiar dacă piesele vestimetare alese nu sunt tocmai feminine. Pune-ţi eşarfa după gât şi leag-o în faţă, sub forma de funda .
4. Neglijent . Daca nu ai timp sa-ti aranjezi esarfa si esti pe fuga , mergi pur si simplu pe stilul neglijent . Infasoar-o lejer in jurul gatului si esti gata !
5. Mixt . Daca te decizi greu ce sa porti , in privinta esarfelor poti apela la stilul mixt . Poarta mai multe esarfe innodate intre ele , ca sa colorezi un outfit in culori inchise .
6. Noduri . O esarfa dreptunghiulara poate capata usor un aspect sic si dragut daca ii innozi ambele capete , apoi o pui in jurul gatului , lasand capetele sa atarne .
7. Curele . Daca vrei ceva special si original , cel mai bine ar fi sa porti o esarfa sub forma de curea . Pentru un look mai sic , poti purta mai multe esarfe , pe care le legi pur si simplu in talie . Simplu , nu ?
8. Gluga : Aici mergem pe cateva cuvinte cheie : esarfa circulara, purtata ca o gluga, spatele ramane gol, toata esarfa se concentreaza pe partea din fata.
La acest tip de esarfa textura este din bumbac, casmir sau catifea, oricum un material care sa cada cat mai lejer si care sa nu se sifoneze. Efectul? Un look elegant si misterios.
9. Pe cap : Poti lega o esarfa in jurul capului in mai multe feluri , pentru un look original si simpatic :
a) Bentita este cel mai simplu mod de a prinde o esarfa in jurul capului . Prinde esarfa peste breton , in asa fel incat sa iti sustina restul parului . Restul de esarfa il lasi sa atarne peste umarul tau , in asa fel incat nodul pe care l-ai obtinut sa fie vizibil .
b) Daca ai ochi frumosi , poti sa ii scoti in evidenta cu ajutorul unei esarfe , purtand-o la fel ca si femeile musulmane . Desi este foarte complicat , acest stil este extrem de feminin si protejeaza parul de intemperiile naturii .
c) Un alt mod de a fi feminina cu ajutorul unei esarfe este bandana . Esarfa trebuie sa acopere capul incepand cu linia de intalnire a parului cu fruntea si nu trebuie sa lase sa se vada parul. Apoi se prinde la spate, la nivelul urechilor .
10. Elastic : Pentru cei care doresc o prinzatoare de par originala si sic , recomandam o esarfa ! Daca te-ai plictisit sa tot prinzi parul in coada de cal, atunci foloseste o esarfa pentru a optimiza look-ul. Pur si simplu foloseste-o ca un elastic , legand-o strans la baza cozii de cal
EU
NUME=BEJENARU
PRENUME=IULIANA
DATA NASTERII=19.07.1999
LOCUL NASTERII=BUCURESTI
ANI=12
TATA=BEJENARU TOADER
MAMA=BEJENARU CORNELIA
SORA=ALEXANDRA
CARIERA=ELEVA
OCUPATIE=SPORT(JEOGING)
PRENUME=IULIANA
DATA NASTERII=19.07.1999
LOCUL NASTERII=BUCURESTI
ANI=12
TATA=BEJENARU TOADER
MAMA=BEJENARU CORNELIA
SORA=ALEXANDRA
CARIERA=ELEVA
OCUPATIE=SPORT(JEOGING)
SHAKIRA
Nume real: Shakira Isabel Mebarak Ripoll
Alias: Shaki
Data nasterii: 02 Februarie 1977 (34 ani)
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Barranquilla, Columbia
Mama: Nidia del Carmen Ripoll Torrado
Tatal: William Mebarak (bijutier)
Surori: Ana, Lucia, Patricia, Robin
Frati: Alberto, Edward, Moise, Tonino
Sot: logodita cu Antonio de la Rua (fiul fostului presedinte al Argentinei)
Inaltime: 1,57m
Greutate: 48kg
Culoarea ochilor: caprui
Culoarea parului: blond-saten
Hobby-uri: muzica
Site oficial: www.shakira.com; www.shakiramedia.com
Alias: Shaki
Data nasterii: 02 Februarie 1977 (34 ani)
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Barranquilla, Columbia
Mama: Nidia del Carmen Ripoll Torrado
Tatal: William Mebarak (bijutier)
Surori: Ana, Lucia, Patricia, Robin
Frati: Alberto, Edward, Moise, Tonino
Sot: logodita cu Antonio de la Rua (fiul fostului presedinte al Argentinei)
Inaltime: 1,57m
Greutate: 48kg
Culoarea ochilor: caprui
Culoarea parului: blond-saten
Hobby-uri: muzica
Site oficial: www.shakira.com; www.shakiramedia.com
CEAIUL
Ceaiul este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis (L.). În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții pedoclimatice și metoda de prelucrare; dintre componenți amintim: teina (alcaloid asemănător cu cel care se găsește in cafea, maté și nucile de cola), tanin și uleiuri volatile.
Producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual.
Termenul ceai desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi maté (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis), rooibos (Aspalathus linearis), condimente, mentă, mușețel, fructe uscate etc.
Producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual.
Termenul ceai desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi maté (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis), rooibos (Aspalathus linearis), condimente, mentă, mușețel, fructe uscate etc.
TOTUL DESPRE CAPPUCCINO
Cappuccino este un amestec de cafea, lapte si spuma de lapte. Spuma de lapte de deasupra actioneaza ca un izolator, tinand amestecul de lapte si cafea fierbinte pentru mai mult timp.
Numele de “Cappuccino†provine de la culoarea robelor preotilor catolici, Capucinii. Culoarea unui cappuccino este maro inchis si se serveste, in general, in cani de portelan, acestea fiind mai indicate decat cele de sticla sau de carton. Se servea dimineata, la micul dejun, insa acum se poate comanda oricand, din aproape orice restaurant sau bar.
Tipuri de cappuccino
In finctie de cantitatea de ingrediente din care sunt preparate exista urmatoarele tipuri de cappuccino:
1.Cappuccino traditional – cafea espresso cu putin lapte si spuma de lapte deasupra, groasa de aproximativ 1 cm.
2.Cappuccino Chiaro (Cappuccino Light sau Wet Cappuccino) – cantitatea de lapte este mai mare decat intr-un cappuccino traditional.
3.Cappuccino Scuro (Dark Cappuccino sau Dry Cappuccino) – cantitatea de lapte este foarte mica, bautura apropiindu-se de taria cafelei.
4.Ice Cappuccino (Cappuccino “Freddoâ€) – se prepara precum un cappuccino normal (dar cu ingrediente reci) si i se mai adauga 2-3 cuburi de gheata inainte de a adauga spuma de lapte. Se serveste imediat, deoarece in cazul in care gheata se topeste, gustul i se va modifica.
Cum preparam cappuccino
Pentru a pregati o ceasca de cappucino avem nevoie de cafea espresso fierbinte, lapte proaspat, spuma de lapte, scortisoara sau cacao si zahar.
Cel mai important ingredient al acestei bauturi este spuma de lapte, care trebuie sa fie foarte consistenta. Astfel, se umple o cana de portelan trei sferturi cu espresso, se incalzeste laptele proaspat la maximum 60 de grade, se toarna peste espresso, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca usor pana se dizolva. La final se pune deasupra spuma de lapte si se presara cacao sau scortisoara.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)